Om Köpenhamn och Brøndby IF

Skärmavbild 2016-08-16 kl. 13.01.27  Skärmavbild 2016-08-16 kl. 13.03.12  Skärmavbild 2016-08-16 kl. 13.06.30

Köpenhamn gör ingen besviken. Ett stort utbud av nöje, kultur och shopping gör att man kan ha kul hur länge som helst! Så det är med stor glädje som kan hälsa er välkomna till Köpenhamn och Brøndby  Stadion – som sedan 2017 är vår arena för CUP Denmark.

Det är alltid något på gång i Köpenhamn. Denna internationella storstad är centrum för hela Öresundsregionen och genomgår en enorm utveckling just nu. I city finns allt man kan förvänta sig av en modern metropol, utan att dess gamla charm har gått förlorad.

De olika stadsdelarna och brokvarteren har olika särprägel och personlighet, från det unga, etniska Vesterbro till eleganta Østerbro.

Gågatan Strøget, en av Europas längsta, går som en pulsåder genom Köpenhamns centrum från Rådhusplatsen till Kongens Nytorv. Längs Ströget ligger många exklusiva designbutiker och stora butikskedjor. Där finns även en mängd souveniraffärer, restauranger och snabbmatställen.

Hamnkvarteret Nyhavn är ett mysigt krog- och restaurangstråk där det alltid vimlar av människor. Den som vill äta riktigt gott kommer att känna sig väl tillrätta i Köpenhamn. Det finns ett tiotal restauranger med michelinstjärnor, fler än någon annan stad i Nordeuropa. Kronan på verket är Noma i Christianshavn, som utsågs till världens bästa restaurang 2010. Men smakar det så kostar det.

Den som snabbt vill ha koll på många av Köpenhamns sevärdheter utan att anstränga sig rekommenderas en sightseeing med kanalbåtarna, som startar var 20:e minut från Nyhavn under sommaren.

Från Nyhavn är det bara en kort promenad till det kungliga slottet  Amalienborg och den välskötta trädgården vid vattnet. Fortsätt längs strandpromenaden så kommer du till Den lille Havfruestatyn som inspirerats av HC Andersens saga och blivit en symbol för Köpenhamn.Andra sevärda slott i den danska huvudstaden är Christianborg och Rosenborg. 

Nationalmuseum och  Statens museum för konst  är också väl värda ett besök. Spännande muséet Ny Carlsberg Glyptotek ligger nära Tivoli och är med sitt orangeri rent ögongodis. Glyptoteket är specialiserat på gamla medelhavskulturer och visar allt från grekiska statyer till egyptiska sarkofager, samt dansk och fransk 1900-talskonst.

Ett lite annorlunda museum är Guiness World Records, där du får stifta bekantkap med mer eller mindre tokiga världsrekord.

Känner du för ett dopp i det fria finns ett par populära badplatser i Köpenhamn; hamnbadet Islands Brygge och nya, moderna Amager Strand. Båda har massor av fritidsaktiviteter att erbjuda, inte bara bad.

Brøndby IF är också från och med 2017 arrangör av turneringen i samarbete med Here We Go Sport in Sweden.

brondby_cd
Brøndby_IF.svgBrøndbyernes Idrætsforening bildades 3 december 1964 genom en sammanslagning av fotbollsklubbarna Brøndbyøster Idrætsforening och Brøndbyvester Idrætsforening och har spelat i högsta danska serien Superligaen oavbrutet sedan 1983.

Från början förekom flera idrotter men omkring 1970 skedde en uppdelning av klubben efter idrottsgren. Som andra fotbollsklubb i världen efter engelska Tottenham Hotspur FC  blev klubben börsnoterad 1987.

När Danmark vann Europamästerskapet i fotboll 1992 i Sverige bestod stommen i laget av de spelare som året innan tagit Brøndby IF till semifinal i UEFA-cupen, där man föll mot AS Roma efter ett sent mål i returmatchen.

År 1998 kvalificerade man sig som första danska laget någonsin till gruppspelet i UEFA Champions League, där man hamnade i en tuff grupp med FC Barcelona samt de två senare finalisterna från den säsongen Bayern München och Manchester United. Brøndby vann första matchen hemma mot Bayern med 2-1, men förlorade sedan de resterande fem matcherna och hamnade sist i gruppen.

Tränare för laget är sedan juni 2016 Alexander Zorniger. Tidigare har laget tränats av bland andra Tom Kohlert (1981-1985 samt 2007-2008), Ebbe Skovdahl (1986–89 samt 1992–99), Morten Olsen (1990–1992), Åge Hareide  (2000–2002) och Michael Laudrup (2002–2006).

Klubbens hemmaarena, Brøndby Stadion, har en publikkapacitet på 29 000, varav 23 400 sittande. Planens storlek är 105 x 68 meter. Bland Brøndbyfansen kallas arenan för ”Vilfort Park” som en gest till klubblegendaren Kim Vilfort, som spelade i föreningen under dess allra mest framgångsrika år på 1980- och 1990-talet.

Här kan du se filmen från när vi tillsammans med ledarna under sommaren 2016 besökte Brøndby Stadion. Klicka här >>